جمعه, ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-09-20
تبلیغات
تبلیغات
کد خبر: 4078 |
تاریخ انتشار : ۰۹ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۵ |
186 بازدید
۰
3
ارسال به دوستان
پ

همزمان با روز مردم‌شناسی، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نود و سومین برنامه سه‌شنبه‌های علمی ـ فرهنگی خود را به معرفی «دوستکامی» نفیس دوره قاجار در بنای موزه مردم‌شناسی اختصاص داد.

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقل از آستان ‌نیوز، رئیس گروه مطالعات و معرفی آثار سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این برنامه، موزه‌های مردم‌شناسی را به دلیل شباهتی که با زندگی مردم دارند، از موزه‌های جذاب برای عموم دانست و بازدید از این اماکن را فرصتی برای آشنایی با میراث ملموس همانند اشیاء مورد استفاده در زندگی روزمره پیشینیان و میراث ناملموس شامل آیین‌ها و رسومات مردم در گذشته عنوان کرد.

حشمت کفیلی تصریح کرد: از آنجا که در دوره قاجار، حرم مطهر رضوی به عنوان پایگاه مهم مذهبی شهر شمرده می‌شده، آثار هنری خلق شده در این حرم به دست متبحرترین هنرمندان و بهترین اجناس تهیه شده است.

وی با بیان اینکه در این دوره هنرمندان به تکمیل و تکامل هنرهای گذشته پرداخته یا به خلق هنرهای نوین دست زده‌اند، ادامه داد: تکامل هنر لاکی روغنی بخشی از این موضوع به‌شمار می‌رود که در دوره قاجار شکوفا شده و ارزش‌های جدیدی نیز به آن افزوده شده است.

رئیس گروه مطالعات و معرفی آثار سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تصریح کرد: دوستکامی‌ها ظروف پایه‌دار و جام‌شکلی هستند که برای نگهداری و مصرف مایعات در مراسم آیینی محرم و دیگر ایام سوگواری و همچنین اعیاد در حرم مطهر استفاده می‌شده است.

کفیلی با بیان اینکه یک جفت از دوستکامی نفیس رونمایی شده در موزه رضوی وجود دارد، درخصوص اثر رونمایی‌شده اظهار کرد: این جام که به سفارش یکی از صاحب منصبان به نام «مرتضی‌قلی پیش‌خدمت» در مشهد ساخته شده است از جنس مس بوده و حدود ۳۴ کیلو وزن دارد و ارتفاع آن ۱۰۲ متر و قطر دهانه‌اش ۷۹ سانتیمتر است که توسط «مرتضی‌الحسینی حکاک یزدی» ساخته شده است.

وی خاطرنشان کرد: براساس اسناد موجود این ظروف در شربت‌خانه، مهمان‌سرا یا کارخانه خدامی و دارالضیافه حرم مطهر مورد استفاده بوده است.

حمام دیروز و موزه امروز

مسئول موزه مردم‌شناسی آستان قدس رضوی نیز در این برنامه با اشاره به استقبال چشمگیر فرهنگ دوستان از این موزه گفت: تاکنون گردشگرانی از ۲۶ کشور جهان همچون فرانسه، نروژ، استرالیا، انگلستان، آمریکا، ماداگاسکار، چین، عراق و هند از آثار فاخر این موزه دیدن کرده‌اند.

فرهاد ابوالقاسمی به پیشینه شکل‌گیری این مجموعه نیز اشاره کرد و افزود: بنای حمام رضوی معروف به حمام شاه(حمام‌ مهدی‌قلی‌بیک) از بناهای دوره صفوی است که قدمتی بیش از چهار قرن دارد و در سال ۱۲۰۷ هجری قمری در جوار حرم مطهر رضوی ساخته شده است.

وی افزود: عملیات بازسازی این حمام که از چهار بخش سربینه یا رخت‌کن لباس، گرم‌خانه، چاله حوض یا استخر آب سرد، و تون یا گلخن و آتشخانه تشکیل شده است، در سال ۱۳۷۸ آغاز و در سال ۱۳۸۵، پس از مرمت با تغییر کاربری به عنوان موزه مردم‌شناسی آستان قدس رضوی افتتاح شد.

انتهای پیام/ ۷۰۰۵۱/ر


منبع خبر ( ) است و پایگاه خبری تحلیلی صدای شما در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 4078 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  50002245  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری تحلیلی صدای شما مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینک کوتاه خبر:
تبلیغات
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط پایگاه خبری تحلیلی صدای شما در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما